استفاده از نانو تکنولوژی در صنعت بسته بندی مواد غذایی یکی از روشهای بسیار کارآمد از نگاه فنی و اقتصادی است. شاید در نگاه اول بسته بندی مواد غذایی به این روش یک فرآیند مهندسی باشد اما حقیقتا از نگاه سیاست گذاری و بهداشت نیز حائز اهمیت فراوانی است چرا که ما میتوانیم کیفیت و ماندگاری محصولات غذایی را برای مدت بالاتری در سطح بسیار خوبی نگه داریم و ارزش افزوده بالایی را ایجاد کنیم.
گشتا صنعت اصفهان با ارائه روشهای نوین در دستگاه ها بسته بندی مواد غذایی و روش های نوین بسته بندی و استفاده از دستگاه های بسته بندی مدرن امکان ایجاد مزیت اقتصادی بالایی را برای کارفرمایان در حوزه تولید و بسته بندی ایجاد میکند.
نانو تکنولوژی چیست؟
نانو تکنولوژی یا ریز ذره ها فناوری جدیدی است که به علت رشد سریع کاربرد گسترده ای برای تولید مواد جدید در مقیاس نانو دارد.
این فناوری علم مواد بسیار کوچک با اندازه هایی در ابعاد کمتر از 100 نانومتر می باشد که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. در این فناوری با توجه به اندازه ذرات، در خواص فیزیکی و شیمیایی تغییر ایجاد می گردد که باعث ایجاد طیف گسترده ای از کاربرد ها می شود.
برای آنکه بتوانیم مواد غذایی را برای مدت بالایی حفظ کنیم نیازمند این هستیم که فرآیندهای میکروارگانیسم را در این مواد غذایی و البته در بسته بندی آنها کنترل کنیم میکرو ارگانیسم هایی مانند قارچ و باکتری نقش بالایی در فساد زود هنگام مواد غذایی به دلایل شرایط محیطی، زمانی دارند.
فرآیند بسته بندی مواد غذایی با استفاده از نانو تکنولوژی تغییراتی را ایجاد می کند که از آن جمله عبارتند از: افزایش خواص مکانیکی مانند مقاومت در برابر ضربه و سایش، جلوگیری از ورود و خروج گازها و رطوبت به درون مواد بسته بندی شده اشاره نمود. استفاده از این فناوری باعث افزایش کیفیت محصولات از قبیل رنگ، طعم، مزه، پایداری بافت مواد غذایی ، عطر، طراوت و طول عمر آنها می شود.
برای مطالعه بیشتر: دستگاه جت پرینتر
بسته بندی مواد غذایی به روش نانو تکنولوژی
هدف از بسته بندی مواد غذایی حفظ محصول ، جلوگیری از فساد باکتری ها، افزایش مدت زمان نگه داری، جلوگیری از آسیب در حمل و نقل و ذخیره سازی است. بسته بندی مواد غذایی نقش مهمی در ایمنی و حفظ کیفیت غذا ارائه می دهد و می تواند انتقال رطوبت و گازها را کنترل کند در نتیجه ضایعات مواد غذایی را بطور قابل توجهی کاهش می دهد.
در این تعریف مزایایی برای استفاده از نانو تکنولوژی در صنعت بسته بندی وجود دارد و آن اینست که ما بتوانیم به نحوی مواد غذایی را بسته بندی کنیم که ماندگاری ، سلامت محصول را برای مدت طولانی حفظ کنیم. بسته هایی را آماده کنیم تا محصولات غذایی ما در طول بازه انتقال تا زمان رسیدن به دست مشتری کیفیت و طراوت خویش را حفظ کنند و آسیب نبیند این مزایا عملکرد اقتصادی بالایی را برای ما ایجاد می کنند.
روشهای استفاده از نانو تکنولوژی برای بسته بندی مواد غذایی عمدتا شامل سه مورد زیر است:
- بسته بندی هوشمند
- بسته بندی فعال
- بسته بندی بهبود یافته
بسته بندی نانو به روش بسته بندی هوشمند:
از قابلیت های مواد بسته بندی هوشمند، قابلیت جذب اکسیژن مواد غذایی است که طی آن اکسیژن موجود در بسته بندی جذب می شود و به این ترتیب رشد میکروبها متوقف شده و طعم و کیفیت غذا حفظ می گردد. از قابلیت های دیگر بسته بندی هوشمند عبور دی اکسید کربن و استفاده از مواد جاذب رطوبت می باشد. دی اکسید کربن می تواند رشد میکروبها را در محصولاتی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ و پنیر متوقف می سازد.
از مواد جذب کنده ای که در بسته بندی هوشمند مورد استفاده قرار می گیرند ، گاز اتیلن و مواد ضد میکروبی هستند. از نانو تکنولوژی در ساخت بسته بندی هوشمند برای افزایش طول عمر محصول، تولید پلیمر های با ویژگی های ممانعت کنندگی در برابر نفوذ گازها و رطوبت، ایجاد پوشش های کاربردی و … استفاده می شود.
این سیستم شامل برچسب هایی بر روی کالا یا محصول است که به وسیله امواج رادیویی شناسایی می شود. با استفاده از سیستم RFID می توان از راه دور به وضعیت( ایمنی و کیفیت) محصول، بسته یا محیط بسته بندی نظارت کرد.
برای مطالعه بیشتر: دستگاه وکیوم بسته بندی
بسته بندی نانو به روش بسته بندی فعال:
در این روش مواد فعال که بطور مستقیم و غیر مستقیم با مواد غذایی در تماس هستند توانایی تغییر ترکیب غذا و یا جو اطراف آن را دارند.
بسته بندی ضد میکروبی نوعی بسته بندی فعال می باشد که در آن به کمک عوامل ضد میکروبی که در تهیه ماده بسته بندی برای جلوگیری از رشد و کاهش میکرو ارگانیسم ها استفاده می شود باعث افزایش ماندگاری محصول می شوند.
در این بسته بندی استفاده از نانو موادی مانند اکسید مس، نقره، اکسید نقره، اکسید تیتانیوم، اکسید منیزیم و نانو لوله های کربنی که در ارتباط مستقیم با غذا یا محیط آن خواص ضد میکروبی را نشان می دهند، متداول می باشند.
در این بین استفاده از نانو ذرات نقره در بسته بندی مواد غذایی به عنوان ماده ضد باکتری رشد چشمگیری داشته است. بسته بندی فعال که بیشتر برای برنامه های ضد میکروبی توسعه یافته است امید های زیادی را برای بهبود ایمنی، کیفیت مواد غذایی و عمر مفید محصولات غذایی ایجاد نموده است.
برای مطالعه بیشتر: دستگاه سیل کن بسته بندی
بسته بندی نانو به روش بسته بندی بهبود یافته:
از آنجایی که بکار بردن مستقیم مواد ضد میکروبی در غذاها می تواند برای سلامت مصرف کنندگان مضر باشد، بسته بندی های ضد میکروب از اهمیت زیادی برخوردار شده است.
از مهمترین ویژگی های این نوع بسته بندی افزایش توانایی آنها در ممانعت از ورود گازها، تنظیم درجه حرارت مقاومت در برابر رطوبت مواد غذایی و … است. بنابراین برای جلوگیری از عوامل فساد مانند موارد بر شمرده در فوق بهتر است که از این نوع بسته بندی استفاده کنیم.
سخن پایانی
نانو تکنولوژی یکی از روشهایی است که هزینه های بسته بندی و تولید را به طرز چشمگیری کاهش می دهد.
این مسائل در واقع کاهش هزینه های تولید با حفظ سلامت محصول و شرایط بسته بندی است که نگاه میان مدت و بلند مدت را اصل قرار می دهد. بله همینطور است استفاده از نانو تکنولوژی در واقع سرمایه گذاری برای سود آوری میان مدت و بلند مدت است.
گشتا صنعت اصفهان با نوآوری و خلاقیت امکان استفاده از تکنولوژی نانو در بسته بندی را در اختیار ما قرار میدهد. سابقه بلند مدت و ضمانت محصولات و مشاوره رایگان از ویژگی های بارز گشتا صنعت اصفهان است.