بسته بندی هوشمند گوشت یکی از دغدغه هایی که همواره تولید کنندگان و البته خریداران مواد غذایی و البته گوشت را نگران کرده است، موضوع نگهداری کوتاه مدت و طولانی مدت مواد غذایی است که پاسخ جدی به این موضوع از طریق بسته بندی صحیح داه می شود. مواد غذایی به صورت عام، و گوشت و سایر مواد پروتئینی به صورت خاص، نیاز به توجه ویژه در تولید، فرآوری، بسته بندی، انبارش و عرضه به مصرف کنندۀ نهایی دارند. گوشت در بین تمامی مواد غذایی از بیشترین حساسیت و قابلیت برای انتقال عوامل فساد و آلودگی از محیط پیرامون به داخل بدن انسان برخوردار است. به همین دلیل بخش عمدهای از نوآوری و فناوریهای صورت گرفته در زمینۀ بسته بندی مواد غذایی، پیرامون فراورده های گوشتی صورت پذیرفته است که یک صنعت رقابتی با رقابت بسیار فشرده میباشد.
بسته بندی هوشمند فراورده های گوشتی، به افزایش مدت زمان ماندگاری و ارتقاء کیفی محصول منجر میشود و از آن در برابر آسیبهای شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی که ممکن است در حین حمل و نقل و شرایط نگهداری به وجود آیند، جلوگیری به عمل میآورد.
شرکت خدمات مهندسی و ماشین آلات صنعتی گشتا صنعت اصفهان در این مقاله میخواهد در مورد دستاوردهای مربوط به بستهبندی هوشمند گوشت با شما صحبت کند.
جهت استعلام قیمت دستگاه بسته بندی گوشت، خرید و یا کسب مشاوره رایگان با شماره 09131197055 تماس حاصل نمایید.
فهرست مطالب
Toggleبسته بندی هوشمند گوشت
به طور کلی بسته بندی هوشمند گوشت به بسته بندیهایی گفته میشود که در آنها، حسگرهایی به کار رفتهاند که برای شناسایی، مکانیابی، شرایط نگهداری (از جمله توالی انجماد/ذوب) یا نفوذ مواد نابجا اطلاعرسانی میکند. این سنسورهای هوشمند میتوانند سطح کیفیت و خواص فیزیکی و شیمیایی محصول را فاش کنند. این حسگرها برای انواع مختلف گوشت متفاوت می باشند، حسگرهای گوشت بلدرچین با مرغ و گوشت تفاوت های اساسی بر اساس نوع گوشت دارند.
عوامل اصلی فساد گوشت
آنچه که در بسته بندی هوشمند گوشت بیش از سایر عوامل به چشم میخورد، شناسایی عوامل اصلی فساد گوشت میباشد. معمولاً گوشت تازه و با کیفیت، از نظر بافت، رنگ، بو، شکل ظاهری و … کاملاً قابل تمایز و شناسایی است. معمولاً گوشتی که چرخۀ بسته بندی و نگهداری استاندارد را طی نکرده باشد، از لحاظ رنگ، شکل ظاهری و بو دچار تغییراتی میشود؛ چرا که واکنشهای تجزیه و اکسیداسیون صورت گرفته در داخل بافت آن، باعث تغییرات ناخواسته در ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی گوشت خواهند شد.
مزیت بسته بندی هوشمند گوشت
- حفظ یکپارچگی محصول به منظور جلوگیری از تخریب بافت و ساختار آن
- افزایش ماندگاری محصولات فراورده های گوشتی
- حفظ ویژگیهای کیفی محصول، از جمله شکل ظاهری، بافت و احساس آن در دهان در زمان مصرف
- اطلاع رسانی به مشتری در مورد پیشینه و شرایطی که محصول از زمان تولید تا مصرف طی کرده است
- حفظ اصالت محصول و اثبات تقلبی نبودن آن
- تسهیل در باز شدن درب بسته بندی و ارائۀ نشان مُهر و موم مراجع صلاحیتدار
شاخص های مهم در هوشمندسازی بسته بندی گوشت
در هوشمندسازی بسته بندیهای گوشت، شناساگرها یا اندیکاتورهایی استفاده میشوند که هر یک بر روی شاخص خاصی از محصول برنامه ریزی شدهاند. این شاخصها عبارتند از:
- شاخص زمان
هر چه زمان نگهداری محصول در داخل بسته بندی افزایش پیدا کند، محصول از شرایط ایده آل و کیفیت خود نیز فاصله میگیرد. شناساگرهای زمانی، بروز هرگونه تغییرات کیفی در گوشت با گذشت زمان را از طریق تغییرات رنگی و یا هر المان ظاهری دیگری به اطلاع مصرف کننده میرسانند.
- شاخص دمایی
اُفت و خیز دما در حین نگهداری و انبارش محصول و حتی در فروشگاه، یکی دیگر از شاخصهای مهم در ارزیابی سطح کیفی گوشت است. شناساگرهای دمایی، همواره کیفیت گوشت که ممکن است بر اساس نوسانات دمایی دچار اُفت شده باشد را به اطلاع مصرف کننده میرساند. به عنوان مثال، حذف شدن رنگ در اندیکاتور زمان و دما در یک دوره زمانی معین، میتواند نشان دهنده فاصله گرفتن گوشت از شرایط سالم آن باشد.
- شاخص تازگی
اندیکاتور تازگی دستگاهی است که برای اطلاع رسانی مستقیم در مورد کیفیت گوشت یا افت ارزش غذایی آن به کار میرود. این دستگاه در طول ذخیره سازی گوشت، تمام تغییرات متابولیک از جمله اسیدهای آلی، گلوکز، اتانول، ATP (آ دِ نوزین تری فسفات) و مواد آمین زیست ژنتیک را ثبت و گزارش میکند.
- شاخصهای یکپارچگی
شاخصهای یکپارچگی برای کنترل ترکیبات گازی حاصل از تجزیۀ مواد غذایی در داخل بسته بندی به کار میروند. این ترکیبات گاه میتواند فوق العاده سمی باشند و خطرات جانی بسیار زیادی برای مصرف کننده به همراه داشته باشند.
- شاخص های غیر تهاجمی
شاخصهای غیر تهاجمی بخشی از بسته بندی اتمسفر بهینه سازی شده هستند که برای شناسایی هر گونه نشت در بسته بندی و تبادل اتمسفر داخل و خارج آن مورد استفاده قرار میگیرند. معمولاً شاخص های غیر تهاجمی در حفظ استانداردهای ایمنی و کیفی فراورده های گوشتی اهمیت دارند.
جهت مطالعه بیشتر: دستگاه وکیوم
انواع نشانگرهای بسته بندی هوشمند گوشت
- نشانگرهای داخلی
نشانگرهایی که در داخل بسته بندی قرار میگیرند و یا به درب محصول بسته میشوند؛ مثل نشانگرهای میکروبی و نشت اتمسفر
- نشانگرهای خارجی
شانگرهایی که در قسمت بیرونی بسته بندی میچسبند؛ مثل نشانگرهای شوک فیزیکی
- نشانگرهای اطلاعاتی
نشانگرهایی که اطلاعات مربوط به محصول را به روز رسانی میکنند. مثل بارکدهای اطلاعاتی که حاوی تاریخ انقضا و اطلاعات مربوط به تولید محصول میباشند
برچسب RFID در بسته بندی گوشت
برچسب های RFID از سیستمهای بیسیم برای کنترل بسته بندی مواد غذایی حساس استفاده میکنند. برچسب RFID به ردیابی و ارائه اطلاعات لحظهای درباره شرایط تولید، نگهداری، جابجایی در انبار و نوسانات دمایی محصول اطلاعاتی را در اختیار مصرف کننده قرار میدهد.
بینی الکترونیکی
بینی الکترونیکی به سامانهای گفته میشود که در آن از مکانیزم به کار رفته در سیستم بویایی پستانداران استفاده شده است. بینی الکترونیکی میتواند بوهای ساده تا پیچیده را به وسیله مجموعهای از حسگرهای شیمیایی الکترونیکی شناسایی نماید. بینی الکترونیکی دارای آرایههای حسگر شیمیایی، پردازش سیگنال، مکانیزم کنترل نمونه، شرطی سازی و همچنین آرایههای تشخیص الگو میباشد.
البته به این نکته توجه داشته باشید که برخی از این نشانگرها قابلیت ردیابی محصول و اعلام هر گونه موارد دستکاری ناایمن در محصول را برعهده دارند.
سخن پایانی
با توجه به گسترش بسیاری از بیماریهای مشترک بین انسان و دام و همچنین بیماریهایی که در بین ماکیان گسترش پیدا کرده و میتواند برای مصرف کننده خطرات جدی به همراه داشته باشد، لذا بسته بندی هوشمند گوشت یکی از مهمترین ابزارها برای جلوگیری از بروز خطرات زیستی در نتیجه مصرف فراوردههایی میباشد که بنا به هر دلیل در خارج از چارچوب استاندارد و الزامات تعریف شده برای آنها نگهداری شدهاند.
به همین دلیل، مقولۀ بسته بندی هوشمند گوشت نه تنها به عنوان یک ابزار حفاظتی، بلکه به عنوان یک مزیت رقابتی و یک عامل رعایت تکریم مشتری میتواند از بخش عمدهای از مسمومیتهای غذایی و بهداشتی جلوگیری به عمل آورد.
برای راه اندازی خط بسته بندی هوشمند گوشت بهتر است از مشاوران حرفه ای گشتا صنعت اصفهان استفاده کنید تا از هدر رفت هزینه و اتلاف زمان جلوگیری شود. گشتا صنعت اصفهان با داشتن تجربه طولانی در زمینه عرضه دستگاههای بسته بندی و تجهیز خطوط تولید برای مشاغل کوچک و بزرگ معتبر ترین مرکز ارائه دهنده این سیستم های بسته بندی هوشمند می باشد.
جهت استعلام قیمت دستگاه بسته بندی هوشمند گوشت، خرید و یا کسب مشاوره رایگان با شماره 09131197055 تماس حاصل نمایید.