سازمان بهداشت جهانی موضوع مراقبت از کیفیت مواد غذایی را به عنوان یکی از مهمترین شرایط و اقداماتی تعریف کرده است که تولیدکنندگان و سایر دستاندرکاران شبکه های توزیع باید در خلال فرآیندهای تولید، فرآوری، نگهداری، عرضه و آماده سازی مواد غذایی از آن اطمینان داشته باشند.
به دلیل همین اهمیت بسیار زیادی که بهداشت مواد غذایی برخوردار است، لذا شرکت خدمات مهندسی و ماشین آلات صنعتی گشتا صنعت اصفهان در اینجا به بیان نقش و اهمیت بهداشت مواد غذایی میپردازد.
جهت استعلام قیمت دستگاه بسته بندی مواد غذایی، خرید و یا کسب مشاوره رایگان با شماره 09131197055 تماس حاصل نمایید.
فهرست مطالب
Toggleبهداشت مواد غذایی یعنی چه؟
مقولهای به نام بهداشت و ایمنی مواد غذایی، به بررسی و ردیابی میکرواُرگانیسم ها یا میکروبها اشاره میکند. در واقع بهداشت مواد غذایی به ایجاد شرایط استانداردی کمک میکند که در سایه عملکرد به آنها میتوان مواد غذایی کاملاً سالم و بهداشتی را در اختیار مصرف کننده نهایی قرار داد و از بروز حجم گستردهای از بیماریهایی که در سطح جامعه مشاهده میشود، پیشگیری به عمل آورد.
پیامدهای ناشی از بی توجهی به بهداشت مواد غذایی
هرگونه عدم رعایت مسائل بهداشتی در مورد مواد غذایی میتواند باعث بروز بیماریهای مهلک و دست کم امراض پُرهزینه با پیامدها و عوارض دارویی بسیار بالا شود. بیماریهایی که میتوانند از طریق نگهداری غیر استاندارد و نامناسب مواد غذایی و یا گرم کردن دوباره آنها ایجاد شوند، در حدود نیمی از انواع بیماریها را به خود اختصاص دادهاند.
ما در این مقاله قصد داریم تا از دو دیدگاه خارجی و داخلی به موضوع بهداشت مواد غذایی بپردازیم. دیدگاه خارجی، رعایت مطالب مربوط به خارج از محیط پخت و آماده سازی مواد غذایی را در نظر خواهد گرفت و دیدگاه داخلی به بیان نکاتی در مورد شرایط و استانداردهای نگهداری و پخت مواد غذایی در محل آشپزخانه یا رستوران خواهد پرداخت.
مقالات مرتبط: دستگاه وکیوم مواد غذایی
چرا رعایت بهداشت مواد غذایی اهمیت دارد؟
- به دلیل لزوم رعایت بهداشت فردی (بیان نکات بهداشتی در مورد وضعیت بهداشتی پیش از غذا خوردن، نگهداری غذاهای پخته، مدیریت بیماریها در زمان سرماخوردگی در حین پخت غذا)
- به دلیل لزوم استفاده از مواد ایمن (تأمین مواد غذایی از منابع سالم و مطمئن، توجه به تاریخ تولید، تاریخ انقضا و شرایط تولید محصول، و توجه به دمای مناسب نگهداری محصول)
- به دلیل لزوم رعایت استانداردهای حمل و نقل محصول (نگهداری مواد غذایی در ظروف تمیز و سربسته، نگهداری غذاهای آماده بالاتر از غذای خام، استفاده از ظروف خردکن جداگانه برای غذاهای پخته)
- به دلیل لزوم رعایت دمای استاندارد (یخ زدایی از مواد غذایی در چیلر، پخت کامل غذا، نگهداری غذای گرم در دمای مناسب یعنی حدود ۶۰ درجه سانتیگراد به بالا و نگهداری غذای سرد در یک محیط سرد از جمله دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد)
- به دلیل لزوم ایجاد محیط پاکیزه (تجهیزات آماده سازی تمیز، نظافت آشپزخانه، برنامه ریزی برای تمیز کردن محیط، ساماندهی زبالهها و پسماندها، پیشگیری از ورود آفات و حشرات به محیط مسکونی)
بیماریهای ناشی از مواد غذایی غیر بهداشتی
استفاده از مواد غذایی غیر بهداشتی و همچنین عدم رعایت اصول بهداشتی برای نگهداری مواد غذایی سالم (که در نهایت منجر به فاسد شدن آنها تا زمان مصرف خواهد شد)، سبب بروز بیماریهای متعددی میشود که از جملۀ مهمترین این بیماریها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- اسهال و استفراغ بر اثر مسمومیت های غذایی
- انواع سرطان (به ویژه سرطانهای دستگاه گوارش)
- انواع بیماریهای گوارشی (تورم معده، خونریزی معده، کیستهای روده و …)
- بروز آسیبهای عصبی
- نقصهای مادرزادی
- بروز بیماریهای انگلی مثل کرم و کیست
یک نکته مهم در مورد بهداشت مواد غذایی
با تمام تفاسیری که در این مقاله بیان شد، یکی از بهترین روشها برای رعایت بهداشت مواد غذایی، به غیر از عوامل داخل منزل (از قبیل رعایت مسائل بهداشت فردی، محیط، و نگهداری مواد غذایی)، لزوم توجه به زنجیره تولید تا توزیع و عرضه مواد غذایی میباشد. لذا که بخش عمدهای از عوامل آلاینده مواد غذایی ریشه در عوامل بیرون از منزل دارند. به همین دلیل ترجیحاً از تولید کنندگان معتبر و صلاحیت دار اقدام به تأمین مواد خوراکی خود نمایید.
مقالات مرتبط: دستگاه سیل ظروف
انواع مواد غذایی از لحاظ سرعت فساد
همه مواد غذایی به یک میزان در معرض فساد قرار ندارند و برخی از آنها به دلیل حساسیت های بیولوژیکی که دارند، سریعتر و برخی دیگر با شیب ملایمتری به مرحله فساد و تخریب میرسند. بر همین اساس مواد غذایی از نظر سرعت فاسد شدن به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- مواد غذایی با فسادپذیری بسیار سریع (انواع گوشت، ماهی، لبنیات، مرغ و تخم مرغ). این مواد باید برای مدت کوتاه و حتماً در یخچال نگهداری شوند.
- مواد غذایی نیمه فسادپذیر (انواع سبزیجات و میوهجات). این مواد باید در هوای خنک و خارج از یخچال و به مدت کوتاه نگهداری شوند و در زمان گرم بودن هوا حتماً در یخچال قرار داشته باشند.
- مواد غذایی دیر فسادپذیر (انواع حبوبات، ادویه جات، غلات). این مواد میتوانند در مدت زمان طولانی در شرایط مناسب حفظ و نگهداری شوند.
دلایل توجه به کنترل ایمنی مواد غذایی
- مراقبت از بدن در برابر بیماریهایی که ریشه در مواد غذایی فاسد دارند
- کاهش ضایعات مواد غذایی
- ایجاد شرایط زیست سالم و با طراوت برای همه افراد جامعه
- تولید و مصرف مواد غذایی سالم و پایدار
- رعایت قوانین مربوط به ایمنی مواد غذایی
- کاهش هزینههای درمانی بیماریهای ناشی از مواد غذایی
عوامل آلوده کننده و فساد مواد غذایی
- انواع باکتریها، کپکها و سموم، قارچها، مواد شیمیایی، داروها
- مصرف بی رویۀ سموم دفع آفات نباتی
- جانوران موذی؛ از جمله انواع موشهای خانگی، پشه، سوسک، مگس و …
- استفاده از مواد شیمیایی و رنگهای غیر خوراکی و غیر استاندارد
سخن پایانی
گروه خدمات مهندسی و ماشین آلات صنعتی گشتا صنعت اصفهان بهداشت و سلامت جامعه را به عنوان یکی از مهمترین اهداف عالی خود تعریف نموده و لزوم توجه به موارد فوق را در تمام فرایندهای طراحی، ساخت و راه اندازی و خدمات پس از فروش ماشین آلات مربوط به فرآوری و بسته بندی مواد غذایی، به ویژه گوشت و فرآورده های پروتئینی خود را سرلوحه کار قرار داده است و لزوم توجه به بهداشت جامعه را به عنوان مهمترین رسالت اجتماعی در نظر گرفته است.
مطالب مرتبط:
۲ پاسخ
مقاله ی بسیار حرفه ای و عالی بود، من رو یاد هلدینگ بابک بختیاری انداخت.
سلام و درود بر شما بسیار خوشحالیم که مورد پسند جنابعالی بود.