نانو مواد در واقع اشاره به موادی دارد که در بسته بندی مواد غذایی به روش نانو از آنها استفاده می شود . هر کدام از این مواد ها کاربرد های گوناگونی دارند که در این مقاله به توضیح بخش هایی از آنها خواهیم پرداخت.
برای بسته بندی مواد غذایی به روش نانو نیاز داریم تا از دستگاه های بسته بندی استفاده کنیم که توانایی اجرای فرآیند نانو را بر روی محصولات و بسته بندی داشته باشند.
جهت استعلام قیمت دستگاه ، خرید و یا کسب مشاوره رایگان با شماره 09131197055 و سایر شماره های قرار داده شده در سایت تماس حاصل نمایید.
نانو مواد
نانو مواد بسیاری در مقیاس صنعتی در مواد غذایی مختلف استفاده می شود که از آن جمله می توان به:
- نانو رس ها
- نانو ذرات نقره
- همچنین اکسید روی
- دی اکسید سیلسیوم
- دی اکسید تیتانیوم و …
استفاده از نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در بسته بندی مواد غذایی
دی اکسید تیتانیوم در اندازه کوچک حدود 100 نانو متر یا کمتر به عنوان بهبود دهنده مواد غذایی و ضد میکروبی در بسته بندی مواد و ظروف ذخیره سازی استفاده می شود.
از ویژگی های حضور دی اکسید تیتانیوم در ساختار بسته بندی می توان به افزایش قدرت مکانیکی و کمک به فرآیند بسته بندی اشاره نمود.
این ماده نه تنها از پلاستیک ها در برابر اشعه ماورا بنفش محافظت می کند، بلکه باعث تولید شدن اکسیژن فعال در حضور اشعه ماورابنفش شده و به این ترتیب موجب تجزیه و تخریب میکروارگانیسم های بیماری زا می شود.
ویژگی ها و کاربرد نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم
نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم از پرکاربرد ترین نانو ذرات نیمه رسانا هستند که خواصی مانند:
- آبدوستی
- فتو کاتالیستی
- جاذب نور ماورابنفش
- آنتی باکتریال
- جلوگیری از رشد میکروارگانیسم های مختلف
- به عنوان مواد افزودنی و ضد میکروبی برای مواد غذایی و ظروف ذخیره سازی در ساختار نانو کامپوزیت های پلیمری به کار رفته در بسته بندی
برای مطالعه بیشتر: استفاده از نانو تکنولوژی در بسته بندی مواد غذایی بخش اول
استفاده از نانو ذرات نقره در بسته بندی مواد غذایی
از نقره به عنوان یک ماده ضد میکروبی در صنایع غذایی و آشامیدنی به مقدار زیادی استفاده می شود، این ماده به دلیل غیر قابل نفوذ بودن نسبت به اکسیژن و رطوبت ، از رشد باکتری ها و کپک ها در بسته بندی جلوگیری می کند و سبب افزایش ماندگاری محصول و عدم تغییر در ویژگی های ظاهری و خواص فیزیکی آن می شود.
بخاطر خاصیت ضد باکتریایی و ضد بو بودن نانو نقره، آنها در صنایع بسته بندی مواد بهداشتی موارد استفاده فراوانی دارند.
چون این ماده خاصیت ضد کاتالیزوری دارد، از آنها در جذب و از بین بردن برخی مواد در صنایع بسته بندی استفاده می شود.
به عنوان مثال، اتیلن که توسط خود میوه ها و سبزیجات تولید می شود باعث رسیدن سریع آنها و کاهش زمان ماندگاری آنها می شود.
در بسته بندی این نوع مواد غذایی برای جذب و تجزیه اتیلن و در نتیجه افزایش ماندگاری آنها از نانو ذرات نقره در ساختار بسته بندی استفاده می شود.
برای مطالعه بیشتر: استفاده از نانو تکنولوژی در بسته بندی مواد غذایی بخش دوم
استفاده از نانو ذرات اکسید روی در بسته بندی مواد غذایی
نانو ذرات اکسید های فلزی مختلف مانند اکسید روی، اکسید منیزیم، نقره، آهن و … در صنایع بسته بندی کاربرد دارند. در این میان یکی از پرکاربرد ترین اکسید های فلزی اکسید روی می باشد. این ترکیب سفید رنگ بوده و پایداری مکانیکی بالایی دارد.
استفاده از نانو رس ها در بسته بندی مواد غذایی
نانو ذرات رس به دلیل در دسترس و کم هزینه بودن و فرآیند پذیری بالا بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. از پر کننده های بی اثر مانند خاک رس ، سیلیکات، نانو ذرات سیلیس و … در نانو پلیمرها استفاده می شود که نتیجه آن سبکی ، استحکام و مقاومت در برابر حرارت و نفوذ ناپذیری در برابر گازها را می توان اشاره کرد.
بطور یقین می توان گفت نانو ذرات رس که در بسته بندی مواد غذایی به کار می روند مهمترین کامپوزیت ها هستند.
از بیو نانو کامپوزیت هایی که با مواد غیر معدنی مانند خاک رس ترکیب شده اند برای بسته بندی مواد غذایی استفاده می کنند یکی از دلایل عمده و مزیت استفاده از آنها سازگاری آنها با محیط زیست است.
ترکیب پلیمر و نانو رس را می توان در بسته بندی های غذاهای گوناگون مانند فرآورده های گوشتی ،پنیر، غلات و آبمیوه و … استفاده کرد.
برای مطالعه بیشتر: انواع دستگاه و ماشین آلات پر کن
خواص ضد میکروبی نانو ذرات
عمده ترین کاربرد نانو تکنولوژی در بسته بندی مواد غذایی خاصیت ضد میکروبی آنهاست. استفاده از نانو تکنولوژی امید های فراوانی برای دست یابی به مواد غذایی با قابلیت های ایمنی بالا و افزایش زمان نگه داری و در نهایت ایجاد غذایی سالم تر را فراهم کرده است.
بطور کلی هدف از بسته بندی مواد غذایی جلوگیری از فساد میکروبی و از بین رفتن مواد مغذی آنها و در نتیجه افزایش زمان نگه داری مواد غذایی است.
برای مطالعه بیشتر: خرید دستگاه وکیوم بسته بندی
نتیجه گیری
در بسته بندی مواد غذایی از این مواد به عنوان ضد عفونی کننده، افزایش مقاومت در برابر نور و حرارت و جلوگیری از انواع میکروارگانیسم ها و پاتوژن ها استفاده می شود در آخر اذعان به این نکته لازم است که، بسته بندی مواد غذایی و توجه به کیفیت آن در کنار توجه به مسئله زیست سازگاری مواد بکار رفته یک اولویت تعیین کننده بوده و نقش تعیین کننده ای در افزایش کیفیت مواد غذایی، کاهش مصرف مواد خام اولیه، کاهش ضایعات مواد غذایی، حفظ شادابی و سلامت فردی و اجتماعی و در نتیجه حفظ منابع ملی برای آیندگان دارد.
گشتا صنعت اصفهان بخشی از رسالت خود را ارتقا سطح دانش و صنعت مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی تعریف کرده است. از این رو با ارائه دستگاه ها و تجهیزات مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی به روش نانو گام بزرگی در تحقق این موضوع داشته است. ضمانت بلند مدت کالا و خدمات و مشاوره رایگان از مزایای استفاده از خدمات گشتا صنعت اصفهان است.
جهت استعلام قیمت دستگاه ، خرید و یا کسب مشاوره رایگان با شماره 09131197055 و سایر شماره های قرار داده شده در سایت تماس حاصل نمایید.
مزایای استفاده از نانو مواد در بسته بندی مواد غذایی چیست؟
نانو مواد باعث کاهش نفوذ اکسیژن، رطوبت و اشعه های مضر میشوند و کیفیت غذا را حفظ میکنند.
آیا نانو تکنولوژی هزینه بسته بندی مواد غذایی را افزایش میدهد؟
ابتدا ممکن است هزینه ها کمی افزایش یابد، اما در بلند مدت با کاهش ضایعات و افزایش ماندگاری مواد غذایی، مقرون بهصرفه است.